Pages

17 Ağustos 2014 Pazar

Ev Yapımı Türk Lokumu Nasıl Yapılır?

Merhaba blog dostlarım,güzel bir pazar akşamı geçirmeniz dileğiyle.
Bugün uzun zamandır denemek istediğim bir tarifi sizlerle paylaşacağım.
Bu sıcakta olur mu?
Olmaz dediğinizi duyar gibiyim :)
Doğru sıcakta mutfak işleri insanı bayıyor ama sizde benim gibi kafanıza taktıysanız hele birde canınız deliler gibi istiyorsa,benim gibi mutfağın yolunu tutarsınız.
Evet resimdende anlaşıldığı üzere lokum  yaptım.
Tarifi uzun zaman önce nette araştırırken buldum.Denemek bu güne nasipmiş.
İnanın  garnti bir tarif lezzetide bir o kadar güzel oldu.
Ben lafı fazla uzatmadan tarifimize geçelim.
Tarifin sahibi: http://www.yogurtkitabi.com/

Resimli anlatım için: BURAYA
Arkadaşımızın ellerine emeklerine sağlık

Tarifi hiç değiştirmeden aynen paylaşıyorum.

Malzemeler:
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1/4 su bardağı mısır nişastası 
- 800 gram toz şeker (yaklaşık 4 su bardağı)
- 120 gram mısır nişastası ( 1 su bardağından bir yemek kaşığı eksik)
- 1 yemek kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
- 1 tatlı kaşığı krem tartar
- 375 ml su
- 500 ml su ( yarım litre)
1 yemek kaşığı gül suyu
1-2 damla kırmızı veya pembe gıda boyası
1 yemek kaşığı kokusuz sıvı yağ ( bu ve bunun gibi kokusuz sıvı yağı gerektiren tariflerde üzüm çekirdeği yağını tercih ediyorum)
Hazırlanışı: 
- Derin bir karıştırma kabının içersine, pudra şekeri ve mısır nişastasını birlikte süzgeçten geçiriniz.
- 20 X 20 cm ebadında kenarları yüksekçe bir kalıba yağlı kağıt döşeyiniz. Köşelerinin düzgün olmasına dikkat ediniz. 
- Kokusuz bir sıvı yağ ile incecik yağlayınız. 
- Hazırladığınız pudra şekeri, nişasta karışımından 3-4 yemek kaşığı kadarını hazırladığınız tepsinin tabanına ve kenarlarına yayınız.
- Orta boy bir tencereye 375 ml su, limon suyu ve toz şekeri koyunuz.
- Ateşin altını yakıp tencereyi ocağa koyunuz.
- Malzemeleri karıştırarak kaynama noktasına getirip, yine arada karıştırmaya devam ederek 115 derece yüksekliğe gelince 1 dakika daha pişirip ocağı kapatınız.
- İkinci bir orta boy tencereye 500 ml suyu koyunuz. Krem tartar ve mısır nişastasını ekleyip orta ateşte ısıtırken aynı zamanda mikserle karıştırınız. Kaynama noktasına getiriniz.
- Mikserle aralıksız karıştırmaya devam ederek rengi krem gibi olup topaklanmaya başlayınca diğer tenceredeki şekerli şuruptan iki üç yemek kaşığı kadar ekleyip yine karıştırmaya devam ediniz.
- Ocağın altını kapatınız ve tekrar şekerli şuruptan iki üç yemek kaşığı ilave edip mikserle karıştırınız.
- Şurup bitene kadar aynı işleme devam ediniz.
- Şurubun tamamını katıp mikserle karıştırdıktan sonra ateşin altını açıp orta ısıya getiriniz ve tekrar kaynayana kadar tahta kaşıkla karıştırınız.
- Malzemeler kaynayınca ateşin altını kısınız. Sık sık ve yumuşak bir biçimde karıştırarak 35-40 dakika pişiriniz. Pişen malzemelerin rengi önce açık karamel rengine dönüşecek ve gittikçe biraz daha koyulaşacak.
- Süre sonunda gül suyu ve boyayı ayrı bir kasede karıştırıp pişmiş malzemeye katıp karıştırınız. 
- Malzemeleri bekletmeden hazırlamış olduğunuz tepsiye boşaltınız.
- Döktüğünüz malzemenin üstte kalan yüzeyinin düz ve aynı seviyede olması için, tepsiyi biraz ileri geri sallayınız, birazda hafifçe zemine vurunuz.
- Malzemeler tamamen soğuyuncaya kadar üstü açık olarak bekletiniz. (Yaklaşık 5-6 saat)
- Soğumuş malzemenin üzerine 3-4 yemek kaşığı pudra şekeri ve nişasta karışımından koyup yayınız.
- Tezgaha 3-4 kaşık pudra şekerli karışımdan yayınız ve tepsideki malzemeyi tezgaha çıkarınız.  
- Yağlı kağıtlı kısım yukarıda kalacak şekilde tepsiyi ters çevirerek çıkarınız. Kenarlarda yapışan kısımlar varsa elinizle dikkatlice tepsiden ayırınız. Pudra şekerli karışımdan kullanırsanız daha kolay ayrılabilir.
- Tepsiden ters olarak çıkmış malzemenin üzerindeki yağlı kağıdı dikkatlice çekip çıkarınız. Üzerini pudra şekerli malzemeyle ince olarak kaplayınız.
Pizza keseceği, keskin bir bıçak veya makasla arzu ettiğiniz büyüklükte karelere kesiniz. Keserken, kullandığınız kesme aletinizi, lokum hamuruna yapışmaması için arada pudra şekerli karışıma batırınız.
- Kestiğiniz lokum karelerini 8-10 adet gruplar halinde nişastalı karışımın içine katıp, elinizle harmanlayarak karıştırınız.
- Lokumların tamamını pudra şekerli karışıma kattıktan sonra servis yapabilirsiniz.
- Saklamak için, lokumları ve pudra şekerli karışımı hava almayan, kapaklı bir kaba koyarak saklayınız. Böylece hem tazeliğini koruyacak, hemde rutubetlenmesine engel olacaksınız.  
- 2-3 haftaya kadar saklayabilirisiniz.

Yaklaşık 800 gram lokum


Afiyet olsun!

2 yorum:

  1. Güzel bir tarif teşekkürler. Üzüm çekirdeği yağını nereden bulabiliriz acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Duygu hanım,ben aktardan almıştım.Bazı eczanelerde satıyormuş.

      Sil

YORUM EKLERMİSİNİZ:))
Merhaba;Blogum ve tariflerim hakkındaki yorumlarınız,düşünceleriniz benim için çok değerli.
Lütfen yorumlarınızı yazarken isimlerinizi eklerseniz sizlere isimlerinizle hitap etmek daha hoş olacak.
Adsız yorumları yayınlamıyorum.
Şimdiden ziyaretleriniz ve yorumlarınız için teşekkürler...