Tarifi çoğunuzun bildiğinden eminim,Bende arşivime eklemek istedim.
Bugünlerde bloglarımı pek güncelleyemiyorum.
Sıcaklardan sanırım biraz uzak kaldım.
İnşallah en kısa zamanda telafi ederim. :)
Umarım tarifimi beğenirsiniz.
Ben peynir yapma işini çok sevdim evde kendim peynirimi,yoğurdumu,ekmeğimi yani kısacası elimden gelen herşeyi yapmaya çalışıyorum.
Kendi yaptığınız lezzetleri tükenmenin tadıda bir ayrı oluyor.
Evinizden huzur,sofranızdan bereket eksik olmasın.Hepinize kocaman sevgiler gönderiyorum.
Ben kısaca tarifime geçeyim. ;)
Evde Kolay Peynir Yapılışı:
MALZEMELER:
- 5 lt süt (Açık süt)
- 600 gr yoğurt
- 1/2 limon suyu
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi(isteğe bağlı)
HAZIRLANIŞI:
- Sütü temiz bir tülbentten süzüyoruz.Ocağa koyup kaynamaya bırakıyoruz.
- Yoğurt,limonsuyu ve tuzu iyice karıştırıyoruz.
- Sütümüz kaynamaya başlayınca yoğurt karışımını süte ilave ediyoruz ve karıştırıp bırakıyoruz.
Bir daha karıştırmıyoruz.
- Sütümüz kesilip sarı suyu ayrılınca ocağı kapatıyoruz. 10 dakika kadar bekeyip tülbente süzüyoruz.
- İyice sıkıştırıp üzerine bir ağırlık koyup 4-5 saat bekletiyoruz.
- Suyu iyice süzülünce tülbentten alıyoruz.Etrafını kaya tuzu ile ovalayıp 1-2 saat dışarda bekletiyoruz.
- Saklama kabına alıp afiyetle tüketiyoruz.
Afiyet olsun :)
Not: isterseniz salamura şeklinde tuzlu suda bekletebilirsiniz.
Bunun için kaynamış dinlenmiş bir litre kadar suya kaya tuzu ilave edip karıştırıyoruz.
Salamuranın ölçüsünü ayarlamak için çiğ bir yumurtayı yıkayıp tuzlu suya bırakın eğer
yumurta yüzeye çıkıyorsa salamura suyu tamamdır.Bu aşamadan sonra peyniri koyabilirsiniz.
hamaratım benim gayet güzel anlatmışın harikasın geçenlerde yoğurt yaptığımda aynı şeyi düşündüm insanın gerçekten kendi yaptığının tadı başka zevkli
YanıtlaSilben de bir kez denemiştim ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilellerinize sağlık
YanıtlaSilev peynirini severim. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilYoğurt denemelerim olsada peynir yapmayı hiç denemedim.Bu tariften sonra sonbaharda bir deneme yaparım inşallah :)
YanıtlaSilSoframızın vazgeçilmezi peynir. Biz ok sıklıkla tüketiyoruz. Yoğurdu kendim yapıyordum ancak peyniri hiç denemedim. Ama elbet bir gün ben de yapacağım. :)
YanıtlaSilBende zaman zaman yapıyorum ama yoğurt ilave etmiyordum. Bu şekilde de denemeli. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilharika ben kesinlikle yapamam bunu mutlaka bir yerde fire veririm bütün malzemeler de boşa gider :-((
YanıtlaSilDenemeli bunu. Artık gıdalar o kadar şüpheliki...
YanıtlaSilEsracığım haklısın cnm en azından içinde hiç katkı maddesi olmuyor ne yediğini biliyorsun.Ziyaretin için teşekkürler cnm.
YanıtlaSilSağol Haticem seninde ellerine sağlık cnm.
YanıtlaSilTeşekkürler Çatlakkafe.
YanıtlaSilTeşekkürler Rankli pasta Sepeti bende çok severim.
Filiz hanımcığım bende önce tereddüt etmiştim denedikten sonra şimdi her hafta taz taze yapıyorum.Umarım sizde yapar ve beğenirsiniz :)
Gülşah hanımcığım bizim evdede inanın çerez gibi tüketilir :) benimde vazgeçilmezimdir.
Umarım sizde beğenirsiniz.
Birgül hanımcığım yoğurtla hem miktar hemde sertlik fazla oluyor.Burada tek püflerden biri çok iyi sıkıştırmak.
Sevgili Audrey eminim fire vermeyeceksiniz,Tavsiye ederim :)
Haklısınız Saadet hanım malesef herşey şüpheli.Bizde elimizden geldiğince yapabildikleirmizi kendimiz yapalım.
Ben de deneyeceğim sagolun
YanıtlaSilKesinlikle denemek istiyorum ya, teşekkürler tarif için (:
YanıtlaSilGoncam harika görünüyor tuz yasak oldugu için az tuzla denicem teşekkür ederim canim
YanıtlaSil